Chcesz być u mnie na bieżąco? Wystarczy, że zostawisz tu swój adres e-mail :-)

CUDAKOWA BABKA WIELKANOCNA





Składniki:
  • Cudak lub odpowiednik-ja użyłam dwóch
  • 2 szklanki mąki z torebki wyrwanej Cudakowi 2, tuż przed aktem rozsypania
  • łyżeczka proszku do pieczenia (czy to na pewno był proszek do pieczenia?)
  • szczypta soli (dzień wcześniej wytłumacz Cudakowi 1, co to jest szczypta)
  • margaryna do pieczenia ( powinno być masło, ale zapomniałam kupić, choć wróciłam dziś z dwoma torbami zakupów)
  • 5 jajek ocalonych przed aktem rozbicia przez Cudaka 2
  • szklanka cukru ( powinno być 3/4, ale Cudak 1 ma niezwykły talent do wyjadania tego składnika, jak tylko odwrócę głowę)
  • cukier waniliowy (powinien być olejek, ale zapomniałam kupić, choć wróciłam dziś z dwoma torbami zakupów)
  • 5 łyżeczek soku z cytryny ( ups...kto lubi herbatę z cytryną, to w święta proszę nie do mnie) 
  • skórka otarta z cytryny (ups...kto lubi herbatę z cytryną, to w święta proszę nie do mnie)
  • gotowy żółty lukier (Cudak 1 mówi,że to babka cytrynowa, więc nie może być zwykły-kupiłam gotowca)
  • ozdoby do posypania (wybrane przez Cudaka 1)
Przygotowanie:
1. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką (uważać na Cudaka 1, mój przesadził z tłuszczem).
2. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać (uważać na Cudaka 2 kręcącego się pod nogami).
3. W drugiej misce utrzeć margarynę z cukrem (uważać na Cudaka 2 kręcącego się pod nogami).
4. Oddzielić białka od żółtek (to najtrudniejsze zadanie, najlepiej wygonić Cudaki z kuchni).
5. Do utartej margaryny z cukrem dodawać po żółtku i miksować (Cudak 1 wykonał to zadanie wzorowo).
6. Do ciasta dodać suche składniki (w ostatniej chwili łapiąc miskę, w której są- Cudak 2 wkracza do akcji) i cukier waniliowy.
7. Wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy (odpowiadając za chwilę, za chwilę na aktualne potrzeby Cudaków).
8. Dodać sok i skórkę z cytryny (uff prawie koniec).
9. Ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z masą (dzień wcześniej wytłumaczyć Cudakowi 1, co to znaczy delikatnie).
10. Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (uważać, aby nikt nie spalił przy tym włosów, poparzył rączek i aby dom nie poszedł z dymem).
11. Piec przez godzinę (nie spalić, u mnie prawie do tego doszło).
12.Wyjąć, ostudzić, przygotować lukier zgodnie z przepisem na opakowaniu (dobrze, że są takie dobrodziejstwa).
13. Zdobienie zostawić Cudakowi 1, a samemu wziąć się za sprzątanie.
14. Zrobić zdjęcia i pokazać znajomym jakim jest się dzielnym i fajnym.

                                                   Wesołych Świąt;)

                               Mamolova


Jeśli spodobał Wam się wpis, będzie mi miło, jeśli go udostępnicie.
Zapraszam też na mój profil na Facebooku i Instagramie.
Linki do portali znajdziecie w nagłówku. Każda wasza aktywność jest dla mnie siłą do działania.
                                               


                                                    

33 komentarze:

  1. Takiej babki jeszcze nie jadłam :) szal kolorów i na pewno smaków 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż tak kolorowej babki nigdy nie widziałam :) Wygląda niesamowicie i zapewne też tak smakuje :) Na pewno kiedyś skorzystam z przepisu! :) Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie kolorowo wygląda ta babka. Fantastyczny przepis, na pewno warto wypróbować takiego cuda podczas Świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Mam nadzieję,że tak samo smakuje jak wygląda :-)

      Usuń
  4. Cała tęcza chyba się na niej znalazła :) Na pewno wypróbuję przepis przy okazji Świąt, potrzebuje jedynie ściągnąć jakiegoś "Cudaka", który mi tak pięknie udekoruje ją :)

    Pozdrawiam,
    Amelia
    GangstyleGirls

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie pożyczę Cudaka. Jednak nie na długo, bo będę tęsknić :-)

      Usuń
  5. Przyda się przepis, wygląda przepięknie i w dodatku pysznie
    Pozdrawiam i życzę miłych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega bajecznie i smacznie !
    POZDRAWIAM,
    MALWA

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczka wygląda poprostu szalowo :) :) przepisu napewno spróbuje dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez wyprobuje w wolnej chwili;) (izabela s.)

      Usuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie, aż sama bym taką zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka prezentuje się wspaniale! :) Przepis wcale nieskomplikowany więc z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szkoda ze pozno zobaczylem wpis, na nastepny rok na pewno bedzie w moim domu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co tyle czekać. Idealna na majówkę :-*

      Usuń
  11. Wyglada pysznie, chetnie bym sprobowala ^^
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Babka wyszła bardzo cudaczna, rzeczywiście. <3 Nie omieszkałabym spróbować! Obserwuję i Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialny przepis!!! Babka cudakoea to nasze nowe ulubione ciasto😄😍

    OdpowiedzUsuń
  14. super baba :) szkoda, że juz po świętach
    http://naprawdenienazarty.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że przepis można wykorzystać też na inne okazje.

      Usuń

Dziękuję 😘 Każdy komentarz jest dla mnie niezwykłą motywacją 😉